Stockfoto afbeeldingen

Op zoek naar de mooiste stockfoto? Zoek dan niet verder, want wij hebben hier de beste stockfoto websites en beeldbanken op in een overzicht gezet. Weet je niet precies wat een stockfoto is of wat dit inhoudt? Lees dan even verder...

Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto, plaatje of afbeelding die een fotograaf, maker of eigenaar via een stockbureau (beeldbank) verkoopt. Deze heeft namelijk de rechten hierover, ook wel copyright genoemd. De foto is niet exclusief en kan door meerdere partijen (derden) worden aangekocht. Als je een stockfoto koopt mag je die onder bepaalde voorwaarden gebruiken. De voorwaarden zijn afhankelijk van het gebruik en verschillen per beeldbank. Lees daarom altijd eerst de voorwaarden voordat je een foto aanschaft.

Waar komt het woord Stock vandaan?

Het woord "stock" is afgeleid uit het Engels en betekent (handels)voorraad. Deze benaming wordt vooral gebruikt bij de kunsthandel en tentoonstellingen. Met het woord stockfoto is het 'plaatje' eigenlijk compleet, een digitale tentoonstelling van foto's welke je kan kopen net als bij een galerij of expositie waar je schilderijen kan kopen van kunstenaars en schilders.

Handige stockfoto website links

Een stockfoto kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld voor de achtergrond van je Facebookpagina, de invulling van je nieuwe blog of bij een nieuwe website maken. Tal van goede redenen om een mooie afbeelding te kiezen. Bekijk hieronder de beste stockfoto websites:

 

 1. Stencil TIP! (handige tool voor je social media)
 2. Adobe Stock
 3. Dreamstime
 4. Flickr Creative Commons
 5. Fotolia
 6. Freeimages
 7. Freepik
 8. Freepixels
 9. Freerange
 10. Shutterstock
 11. Stockvault
 12. Morguefile
 13. Nationale beeldbank
 14. 123RF
 15. Gettyimages
 16. iStockphoto (onderdeel van Gettyimages)
 17. Image after
 18. Kina (natuur & outdoor)
 19. Jbstockfoto
 20. Photogen (gratis stockfoto's)
 21. Photl.com
 22. Pixabay TIP!
 23. RGBstock (gratis & meer dan 100.000 stockfoto's)
 24. Realistic Shots
 25. Unprofound.com

 

Mis je een bepaalde stockfoto website of heb je toevallig een suggestie? Stuur ons dan een bericht en wellicht plaatsen wij deze link aan de lijst toe! 


Vind je deze inhoud interessant?

Deel deze inhoud dan met iedereen op je eigen social media pagina.


Reactie plaatsen

Reacties

Marlies
7 jaar geleden

Handige lijst. Op http://gratis-foto.startpagina.nl/ en https://afbeeldingen.net/ vind je nog meer sites met gratis foto's.