Begrippenlijst Website Maken & Computertermen

Vind hier alle internet begrippen en computertermen wat betreft bij een website maken. Ben je helemaal nieuw of heb je nog niet veel ervaring met een eigen website maken dan kun je je hier beroepen op bepaalde technische termen die gebruikt worden in de webdesign wereld en alles wat met internet te maken heeft.

A

 

Wat is een Anchor

Een anchor ook wel anker in het Nederlands, is een benaming die gebruikt wordt wanneer je een "bepaald woord' of een "woordengroep" klikbaar maakt om naar een pagina binnen jouw website te linken of extern gaat linken naar een andere website.

Gebruik je een goede anchor of anker dan bevordert dit de positie van je website of webpagina binnen de zoekresultaten van zoekmachines. De anker moet wel betrekking hebben op het onderwerp. Voor de lezer is het makkelijk om dan op deze ankerlink te klikken om snel naar deze desbetreffende site of pagina te gaan.

B

 

Wat is een Banner ad

Een banner ad  is een breed plaatje met daarop een advertentie. Wanneer een Internet gebruiker op de banner klikt, gaat hij/zij naar de website van de adverteerder dat met de banner adverteert.

 

Wat is een Beeldbank

Een beeldbank ook wel fotobank, is een database waar afbeeldingen en beeldmateriaal worden opgeslagen. Vaak kun je foto's vinden die zijn ingedeeld in een categorie of onderwerp. Je kunt vaak gratis afbeeldingen downloaden of betalen voor een foto, omdat hier copyright op zit. Dit verschilt per beeldbank dus lees altijd de voorwaarden door per fotobank.

 

Wat zijn Bread Crumbs

Bread crumbs, in het Nederlands ook wel broodkruimelnavigatie of kruimelpad, is een systeem om aan de gebruiker te laten zien waar hij/zij zich precies bevindt op een website of webwinkel. Het is vooral handig wanneer je met grote  websites of webshops te maken hebt, want zo blijft het overzichtelijk. 

Een bijkomende voordeel voor het gebruik maken van bread crumbs is dat Google en andere zoekmachines dit enorm waarderen en je op deze manier ook een hogere positie kunnen geven. Alles staat in het teken van het gebruiksgemak van de bezoeker.

 

Wat is een Browser:

Een browser of webbrowser is een programma waarmee men web pagina's bekijkt, zoals:

L

 

Wat is een Linkpartner

Linkpartners zijn websites die met elkaar een link hebben uitgewisseld. Vaak doe je dit met een goede anchor/anker om zo jouw eigen website of webwinkel hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te krijgen. Als voorbeeld kunnen we onze eigen linkpartner pagina geven.

Let er wel op dat je links uitwisselt met websites die gerelateerd zijn aan jouw product, dienst of onderwerp. 

S

 

Wat is Search Engine Advertising

Search Engine Advertising, afkorting SEA, is de betaalde variant van SEO. Als adverteerder betaal je binnen Google voor goede positities boven of onder de gratis zoekresultaten. De exacte plaats hangt af van hoeveel een adverteerder wilt betalen per klik en of de pagina waarheen verwezen wordt goed afstemt op de zoekterm waarnaar de gebruiker naar op zoek is.

Dit moet je aan echte SEA professionals over laten, want anders betaal je als adverteerder zijnde veel te per klik en is je dienst/product niet rendabel genoeg.

Het is een goede manier om op te vallen wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe website of webshop hebt die nog niet goed in de organischie (gratis) zoekresultaten binnen Google.

 

Wat is een Stockfoto

Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een stockbureau (beeldbank) verkoopt. De foto is niet exclusief en kan door meerdere partijen worden aangekocht. Als je een stockfoto koopt mag je die onder voorwaarden gebruiken. De voorwaarden zijn afhankelijk van het gebruik en verschillen per beeldbank.

W

 

Wat is een Website builder

Een website builder is een softwareprogramma waarbij je zonder technische kennis of ingewikkelde codering zoals, html een eigen website mee kan maken of bouwen. Je herkent het direct aan het drag & drop systeem. Je sleept elementen die je nodig hebt voor je website naar de gewenste plek toe en plakt deze. Elementen die je kan slepen kunnen bijv. zijn:

  • afbeelding
  • document
  • formulier
  • button
  • kolommen
  • tabel
  • witruimte
  • video
  • fotoalbum

Z

 

Wat is Zoekmachinemarketing

Zoekmachine marketing of zoekmachine optimalisatie is het hoger scoren in Google van je website en webpagina's. De afkorting is SEO (Search Engine Optimization).

 

Wat is Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie, in het Engels ook wel genoemd Search Engine Optimization (afkorting SEO), is een onderdeel van zoekmachinemarketing. Een onderdeel waarbij je jouw website hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines probeert te brengen. Het is gratis en je hoeft niet te betalen, zoals wel het geval is bij SEA (betaalde advertenties).

Wel is het een tijdrovend proces om op pagina 1 te komen en te blijven. Bekijk onze pagina 'hoger in Google' komen en lees de tips hoe je dit het beste kunt doen.